Neues Online Seminar

Während wir ein spannendes Programm von Online-Kursen für das kommende Sommersemester 2019 vorbereiten, freuen wir uns sehr, ein neues Online-Seminar anzukündigen, welches wir mit dem New University in Exile Consortium angesiedelt an der New School for Social Research organisiert haben.

Das New University in Exile Consortium, welches derzeit vierzehn Universitäten umfasst, bekennt sich zu der Überzeugung, dass die akademische Gemeinschaft sowohl die Verantwortung als auch die Fähigkeit dazu hat, verfolgte und gefährdete Wissenschaftler_innen überall zu unterstützen und das intellektuelle Kapital zu schützen, das gefährdet ist, wenn Universitäten und Wissenschaftler_innen angegriffen werden. Die New School of Social Research ist Gründerin und Organisatorin des New University in Exile Consortium.

Gemeinsam präsentieren wir das Seminar "The Social Structures of Neoliberal Authoritarianism: Der Fall Türkei" moderiert von dem University in Exile Fellow der New School for Social Research Dr. Cem Özatalay und Dr. Bediz Yilmaz. Das Seminar untersucht den allmählichen Übergang der Türkei zum Autoritarismus in den letzten zehn Jahren und wird sich mit der Frage befassen, inwieweit dieser Trend Teil einer globalen Verschiebung zum Autoritarismus ist und inwieweit dies im Falle der Türkei in der eigenen Geschichte begründet liegt.

Während des 10-wöchigen Seminars haben die Teilnehmer_innen die Möglichkeit, mehr über die politische Situation in der Türkei heute, insbesondere in der post -AKP Zeit, zu erfahren und aktuelle Themen mit den Moderator_innen in einer Online-Lernumgebung zu diskutieren, die Video-Vorträge, Interviews mit Spezialist_innen, Dokumentationen, Filme und Lesungen umfasst. Teilnehmer_innen können nach Erfüllung der Anforderungen, wöchentlich eine kurze kritische Bewertung des zugewiesenen Materials zu schreiben und aktiv an der wöchentlichen Seminarbesprechung teilzunehmen, ein Zertifikat erhalten.

Die Registrierung ist für jede_n zugänglich und kostenlos. Die Sprache des Seminars ist Englisch.

Die Anmeldung beginnt am 11. Februar 2019 um 15:00 Uhr (GMT+1).
Das Seminar selbst beginnt am 24. Februar 2019.
Wöchentliche Seminarbesprechungen mit den Moderator_innen finden immer donnerstags, 9.00 Uhr (GMT-5) / 15.00 Uhr (GMT+1) / 17.00 Uhr (GMT+3) statt.

The Social Structures of Neoliberal Authoritarianism: The Case of Turkey

Moderators: Dr. Cem Özatalay and Dr. Bediz Yılmaz
In collaboration with the New University in Exile Consortium
February 24 – April 28, 2019

The rise of authoritarianism around the world has drawn the increasing attention of social theorists and sociologists for more than a decade, with Turkey becoming one of the most clear examples. This seminar explores Turkey’s gradual shift towards authoritarianism over the last decade so as to discuss to what extent this shift is part of a global drift toward authoritarianism and also to what extent, in Turkey’s case, the drift is a function of Turkey’s own history.

The case of Turkey will be examined in light of a variety of social structural factors, such as demographic changes, rapid urbanization, class struggles and culture wars, power structure and relations of domination, and finally the dialectical effects of resistance movements against authoritarian neoliberalism. External factors such as global financial crises, the ongoing wars in the Middle East, etc. will also be considered.

Moderators

Cem Özatalay, is an IIE-SRF fellow, a University in Exile Visiting Research Scholar at The New School for Social Research, and an associate professor in the Department of Sociology at Galatasaray University. Özatalay completed his PhD at EHESS (Ecole des hautes études en sciences sociales) in Paris. His research areas are social inequalities, social stratification, sociology of domination, economic sociology of capitalism, neoliberalism, morality and economy, art and economy. Like more than five hundred signatories of the Peace Petition, he is currently under trial  in Turkey with the accusation of “propaganda for a terrorist organization”. https://galatasaray.academia.edu/Cem%C3%96zatalay

Bediz Yılmaz received her PhD degree from the French Institute of Urban Studies (University of Paris VIII) with a dissertation on the social exclusion of forced migrants in a slum neighbourhood of Istanbul. Her research interests include migration, urban/rural poverty, spatial segregation, social exclusion, gender and social policies. After working as Assistant Professor in the Department of Public Administration at Mersin University for more than 10 years, she has been dismissed for having signed Peace Petition of Academics for Peace (January 2016). Between February 2017-October 2018 she was Philipp Schwartz Fellow at the Institute of Migration Research and Intercultural Studies, University of Osnabrück, Germany. Her current research focuses on the connection between forced migration and forced labour in agricultural sector. She currently lives in Mersin, Turkey.