Ortadoğuda Toplum ve Siyaset
Bu ders hakkında
Dersimiz Türkkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasına ve demografik yapısına yönelik tanıtıcı bir girişle başlayacak. Batı sömürgeciliği ve onun entelektüel bileşimi olan oryantalizmin izlerine odaklanacağımız bu bölümde sömürgeciliğin Türkiye ve bölge halkları üzerinde bıraktığı, etkileri günümüze kadar ulaşan izleri anlamaya çalışacağız. Ardından özellikle II. Dünya Savaşı sonrasında bölgede ortaya çıkan siyasal ve toplumsal değişikliklerin anlaşılması için, Mısır, İran, Suriye ve Türkiye’nin siyasi tarihleri karşılaştırmalı bir yaklaşımla ele alınacak. İzleyen haftada Arap/Filistin-İsrail çatışmasının kökenleri, hukuksal boyutu ve siyasal etkileri ele alınacak. Daha sonraki haftalarda bölgede yaşanan demokratikleşme sorunları ve otoriter rejimlerin sürekliliği konularına odaklanılacak ve Türkiye’deki otoriterleşme süreci bu bağlamda tartışılacak. Bunu takiben Arap Baharı’nın nedenleri ve kısa vadede ortaya çıkan sonuçları, Türkiye’de yaşanan Gezi süreci de göz önünde bulundurularak ayrıca değerlendirilecek. Mısır ve Tunus’ta yaşanan geçiş süreçleri karşılaştırılacak.
Ne öğreneceksin?
1. Bu dersin sonunda öğrenciler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine dair rakip kuramları ve yaklaşımları öğrenecekler.
2. Öğrenciler özellikle Mısır, İran, Suriye ve Türkiye’ye odaklanarak bölgede yaşanan siyasal ve toplumsal süreçleri karşılaştırmalı bir biçimde ele alabilecekler.
3. Arap/Filistin-İsrail çatışmasının kökenleri, hukuksal boyutu ve siyasal etkileri kavranacak.
4. Öğrencilerin bölgede yaşanan demokratikleşme sorunları ve otoriter rejimlerin sürekliliği konularına dair kuramsal ve pratik bir birikim geliştirmeleri sağlanacak.
Değerlendirme:
• Haftalık okumaların yapılması ve dersi özetleyen videonun izlenmesi (% 25).
• Sınıfta tartışılan konulara aktif katılım sağlanması, verilen ödevlerin yapılması (% 25).
• Ders sonunda öğretim görevlisinin onay verdiği bir konuda final ödevinin hazırlanması (% 50).
Ders taslağı
The full course syllabus can be found here.
İlk ders buluşmasından bir hafta önce yine ders saatinde gerçekleşecek olan bir hazırlık buluşması olacağını lütfen unutmayın. Bu buluşmada sizlere platformun nasıl çaliştığını anlatacağız ve teknik destek sunacağız, böylece herkes ilk ders oturumu için teknik olarak hazır olacak.
Eğitmenin ile tanış
1972 yılında Rize’de dünyaya geldi. 1994'te Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Aynı bölümde yüksek lisans (1995) ve doktora çalışmalarını (2001) tamamladı. 2002'den itibaren Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde akademik faaliyetlerine devam eden Taşkın, 2009'da doçent oldu. New York Üniversitesi Yakın Doğu Çalışmaları Merkezi’nde (1999-2000), Leiden Üniversitesi Modern Dünya'da İslam Çalışmaları Uluslararası Enstitüsü'nde (2005-2006 sonbahar dönemi) ve Northwestern Üniversitesi Buffett Uluslararası ve Karşılaştırmalı Araştırmalar Merkezi'nde (2011-2012 bahar dönemi) misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Yayımlanmış eserlerinden bazıları: Anti-Komünizmden Küreselleşme Karşıtlığına: Milliyetçi Muhafazakâr Entelijansiya (İletişim Yayınları, 2007), AKP Devri: Türkiye Siyaseti, İslâmcılık ve Arap Baharı (Birikim Yayınları, 2013),1960’tan Günümüze Türkiye Tarihi (Suavi Aydın ile birlikte, İletişim Yayınları, 2014).
.png)