KURSE

Ortadoğuda Toplum ve Siyaset

Information

Ev sahibi kurum
Münih Ludwig-Maximilians Universitesi Yakın ve Orta Doğu Enstitüsü
Çevrimiçi ders saatleri
Perşembe 11:00 - 13:00 (GMT + 3) 
Süre
14 Hafta
(23.04.20 - 23.07.20)
Kredi
6 ECTS
Dil
Türkçe
register Status
Closed

Ortadoğu'da Toplum ve Siyaset

Bu ders hakkında

Dersimiz Türkkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasına ve demografik yapısına yönelik tanıtıcı bir girişle başlayacak. Batı sömürgeciliği ve onun entelektüel bileşimi olan oryantalizmin izlerine odaklanacağımız bu bölümde sömürgeciliğin Türkiye ve bölge halkları üzerinde bıraktığı, etkileri günümüze kadar ulaşan izleri anlamaya çalışacağız. Ardından özellikle II. Dünya Savaşı sonrasında bölgede ortaya çıkan siyasal ve toplumsal değişikliklerin anlaşılması için, Mısır, İran, Suriye ve Türkiye’nin siyasi tarihleri karşılaştırmalı bir yaklaşımla ele alınacak. İzleyen haftada Arap/Filistin-İsrail çatışmasının kökenleri, hukuksal boyutu ve siyasal etkileri ele alınacak. Daha sonraki haftalarda bölgede yaşanan demokratikleşme sorunları ve otoriter rejimlerin sürekliliği konularına odaklanılacak ve Türkiye’deki otoriterleşme süreci bu bağlamda tartışılacak. Bunu takiben Arap Baharı’nın nedenleri ve kısa vadede ortaya çıkan sonuçları, Türkiye’de yaşanan Gezi süreci de göz önünde bulundurularak ayrıca değerlendirilecek. Mısır ve Tunus’ta yaşanan geçiş süreçleri karşılaştırılacak. 

Ne öğreneceksin?

1. Bu dersin sonunda öğrenciler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine dair rakip kuramları ve yaklaşımları öğrenecekler.

2. Öğrenciler özellikle Mısır, İran, Suriye ve Türkiye’ye odaklanarak bölgede yaşanan siyasal ve toplumsal süreçleri karşılaştırmalı bir biçimde ele alabilecekler.

3. Arap/Filistin-İsrail çatışmasının kökenleri, hukuksal boyutu ve siyasal etkileri kavranacak.

4. Öğrencilerin bölgede yaşanan demokratikleşme sorunları ve otoriter rejimlerin sürekliliği konularına dair kuramsal ve pratik bir birikim geliştirmeleri sağlanacak.

Değerlendirme:

• Haftalık okumaların yapılması ve dersi özetleyen videonun izlenmesi (% 25).

• Sınıfta tartışılan konulara aktif katılım sağlanması, verilen ödevlerin yapılması (% 25).

• Ders sonunda öğretim görevlisinin onay verdiği bir konuda final ödevinin hazırlanması (% 50).